trapez
maturka: Niech ABCD (AB || CD) będzie trapezem równoramiennym z przecięciem przekątnych O i AC =
AB + CD .Oblicz ∡AOD .
11 mar 11:21
iteRacj@:

|AD|=|CD|, |AC|=|AB|+|CD|, AB||CD
|∡AOD|=?
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|AE|=(|AB|+|CD|) |
| =|AC| |
| ⇒ cos ∡CAE= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
|∡CAE|=60
o
|∡DCA|=|∡CDB|=60
o
z ΔDOC |∡COD|=180
o−60
o−60
o=60
o
|∡COD| i |∡AOD| kąty przyległe
|∡AOD|=180
o−|∡COD|=120
o
11 mar 12:12
maturka: dzieki a czy BC=CD=AD?
11 mar 12:38
iteRacj@:
|AD|=|CD| z założenia
ale z warunków zadania nie wynika równość |BC| i |CD|
11 mar 13:47