Basia:
1−a nie może być ujemne
1−a<0 ⇔ −a<−1 ⇔ a>1
czyli dla
a>1 równanie
nie ma rozwiązania
dla a≤1 mamy
3ax+2 = 1−a lub 3ax+2=a−1
3ax = −1−a lub 3ax = a−3
dla a=0 dostajemy
0=−1 sprzeczność lub 0=−3 sprzeczność
czyli dla
a=0 równanie
nie ma rozwiązania
w pozostałych przypadkach
| | −1−a | | a−3 | |
x = |
| lub x= |
| |
| | 3a | | 3a | |
pytanie czy to są zawsze dwa różne rozwiązania
−1−a = a−3
2 = 2a
a = 1
czyli dla
a=1 równanie ma
jedno rozwiązanie
ostatecznie mamy:
a∊(−
∞;0)∪(0;1) ⇒ 2 rozwiązania
a=0 lub a∊(1;+
∞) ⇒ 0 rozwiązań
a=1 ⇒ 1 rozwiązanie