matematykaszkolna.pl
anulka: W ostroslupie prawidlowym czworokatnym dlugosc krawedzi podstawy jest rowna4. Wysokosc ostroslupa ma dlugosc 6. Oblicz miare kata: a) β nachylenia sciany bocznej ostroslupa do plaszczyzny podstawy b) γ nachylenia krawedzi bocznej do plaszczyzny podstawy c) α sciany bocznej przy wierzcholku ostroslupa d)δ nachylenia krawedzi bocznej do krawedzi podstawy
13 lis 15:53
życzliwa: biorąc pod uwagę długości które podałaś bardzo ciężko jest wyliczyć te kąty ponieważ funkcje trygonometryczne mają bardzo 'brzydką postać', czyli nie ma ich w typowej tabelce, no można znaleźć je w tablicach. mogę podać to co obliczyłam, a dalej możesz zrobić z tym co chceszemotikonka H-wysokość ostr. a-krawędź podst. d-przekątna podst. b-krawędź boczna tgβ=H/(1/2a)=3 tgγ=H/(1/2d)=3/2 sinγ=H/b a z tego b=H/sinγ sin(1/2α)=(1/2a)/b i z tego że sin(1/2a)=(1-cosα)/2, czyli cosα=1-(2sin2γ)/9 d) z tw. cosinusów b2=b2+a2-2ab*cosδ z tego cosδ=a/(2b)
13 lis 17:13
anulka: DZieki, na prawde jestes bardzo zyczliwaemotikonka
13 lis 17:16
anulka: Ale jezeli ktos wie jak to bardziej rozwiazac to bardzo prosze o pomoc, bo ja jednak nie wiem co dalej z tym zrobic...po prostu zielona jestem...
13 lis 17:29