anulka: W ostroslupie prawidlowym czworokatnym dlugosc krawedzi podstawy jest rowna4. Wysokosc
ostroslupa ma dlugosc 6. Oblicz miare kata:
a) β nachylenia sciany bocznej ostroslupa do plaszczyzny podstawy
b) γ nachylenia krawedzi bocznej do plaszczyzny podstawy
c) α sciany bocznej przy wierzcholku ostroslupa
d)δ nachylenia krawedzi bocznej do krawedzi podstawy
13 lis 15:53
życzliwa:
biorąc pod uwagę długości które podałaś bardzo ciężko jest wyliczyć te kąty ponieważ
funkcje trygonometryczne mają bardzo 'brzydką postać', czyli nie ma ich w typowej
tabelce, no można znaleźć je w tablicach. mogę podać to co obliczyłam, a dalej możesz
zrobić z tym co chcesz

H-wysokość ostr.
a-krawędź podst.
d-przekątna podst.
b-krawędź boczna
tgβ=H/(1/2a)=3
tgγ=H/(1/2d)=3/
√2
sinγ=H/b a z tego b=H/sinγ
sin(1/2α)=(1/2a)/b i z tego że sin(1/2a)=
√(1-cosα)/2, czyli cosα=1-(2sin
2γ)/9
d) z tw. cosinusów b
2=b
2+a
2-2ab*cosδ z tego cosδ=a/(2b)
13 lis 17:13
anulka: DZieki, na prawde jestes bardzo zyczliwa
13 lis 17:16
anulka: Ale jezeli ktos wie jak to bardziej rozwiazac to bardzo prosze o pomoc, bo ja jednak nie
wiem co dalej z tym zrobic...po prostu zielona jestem...
13 lis 17:29