Równania trygonometryczne
Maro: Czy równania trygonometryczne typu cos(2x)=−√2/2 rozwiązuję się po przez
odczytanie z wykresu funkcji cos wartości dla −√2/2 i przyrównanie z 2x?
2x=3/4π+2kπ ⋁ 2x=−3/4π+2kπ
Czy jest jakiś inny sposób?
10 mar 23:11
Mila:
Ja tak ustalam serię rozwiązań:
| | π | | π | |
2x= |
| +π+2kπ lub 2x=− |
| +π+2kπ⇔ |
| | 4 | | 4 | |
| | 5π | | 3π | |
2x= |
| +2kπ lub 2x= |
| +2kπ /:2 |
| | 4 | | 4 | |
| | 5π | | 3π | |
x= |
| +kπ lub x = |
| +kπ |
| | 8 | | 8 | |
10 mar 23:23
Maro: A czemu dodajesz akurat π?
10 mar 23:30
Mila:
| | √2 | |
Popatrz na wykres , to jest przesunięcie o π w prawo rozwiązań równania cos(x)= |
| |
| | 2 | |
Dostaję rozwiązania w przedziale <0,2π> (pomarańczowe)
Zostań przy swoim, też jest dobrze.
Twoje rozwiązania pokazane strzałką.
10 mar 23:38
Maro: A czyli też opierasz rozwiązanie o odczytanie z w wykresu, miałem wątpliwości czy niema
jakiegoś szybszego sposobu.
Dzięki za pomoc
10 mar 23:51
Mila:

Dobranoc.
11 mar 00:08