część zadania z tryg
nahh: Rozwiąż:
sin5x=−cos5x
skoro nie można dzielić przez 0 (bo cos lub sin może być 0) to jak inaczej to zrobić?
10 mar 21:30
Blue Velvet : sin(5x)+cos(5x)=0
dzielimy obie strony przez cos(5x)
tg(5x)+1=0
tg(5x)=−1
dokonczysz?
10 mar 21:35
Mila:
Możesz podzielić przez cos(5x) .
Wyjaśniam .
| | π | |
sprawdzam czy dla 5x= |
| spełnione jest dane równanie |
| | 2 | |
| | π | |
P=0 ≠L zatem 5x= |
| nie jest rozwiązaniem. |
| | 2 | |
10 mar 22:00
Kocham równoległoboki:
| | π | |
ze wzoru redukcyjnego: cos5x = sin(90−5x) = sin( |
| −5x) |
| | 2 | |
sin5x = − cos5x
ten minus musze wrzucic jakos do tego sinusa, a zrobie to tak, ze
| | π | | π | |
wiem ze sin(−α) = − sinα, wiec: − sin( |
| −5x) = sin(− |
| +5x) |
| | 2 | | 2 | |
a to juz prosto, bo jak jest
sin(a) = sin(b)
to rozw. sa:
a = b + 2kπ lub a = π − b + 2kπ
wiec
| | π | | π | |
5x = − |
| +5x + 2kπ lub 5x = π − (− |
| +5x) + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
znajdz x
10 mar 22:05
Krzysiek60:
10 mar 22:25
Adamm:
sin(5x)+cos(5x)=0
cos(π/4)sin(5x)+sin(π/4)cos(5x)=0
sin(5x+π/4)=0
5x+π/4=kπ, k∊Z
x=−π/20+kπ/5
11 mar 00:19