równania tryg
nahh: Rozwiąż równanie:
sin4x−cos6x=cos2x
No i ja to zrobiłam tak
sin4x−cos4xcos4x=0
sin4x−1+sin
24x=0
i wyszło że
jest to za pewne źle, więc proszę o dobre rozwiązanie tego zadania
10 mar 21:07
Blue Velvet : sin(4x)= 2cos(4x)*cos(2x)
10 mar 21:20
nahh: przecież to to samo
10 mar 21:29
Blue Velvet : Ja skorzystalem ze wzoru cosα+cosβ
Nie jest to samo
10 mar 21:32
Kocham równoległoboki: Korzystajac z tego ze sin(2a) = 2sin(a)cos(a) to rozpiszmy:
sin(4x) = sin(2*2x) = 2sin(2x)cos(2x)
a wiec:
sin4x − cos6x = cos2x
sin4x = cos6x + cos2x
| | 6x+2x | | 6x−2x | |
sin4x = 2cos |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
sin4x = 2cos(4x)cos(2x)
2cos(4x)cos(2x) − sin(4x) = 0
2cos(4x)cos(2x) − 2sin(2x)cos(2x) = 0
cos(2x)[2cos(4x)−2sin(2x)] = 0
cos(2x) = 0 lub 2cos(4x)−2sin(2x) = 0
cos(2x) = 0 −−> trywialne
te drugie za chwile.
10 mar 21:34
Kocham równoległoboki:
2cos(4x)−2sin(2x) = 0 /:2
cos(4x)−sin(2x) = 0
sin(2x) = cos(4x)
| | π | |
ze wzoru redukcyjnego: cosx = sin(90−x) = sin( |
| −x) |
| | 2 | |
| | π | |
zatem cos(4x) = sin( |
| −4x) |
| | 2 | |
| | π | | π | |
2x = |
| −4x + 2kπ lub 2x = π − ( |
| −x) + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
10 mar 21:50
nahh: Nie rozumiem dwóch ostatnich linijek. Tak właściwie, to jednej. Skąd się wzięły te wyniki,
że 2x=... lub 2x=...?
11 mar 18:23