trapez
mat:
W okrąg wpisano trapez o podstawach 13 i 5 i wysokości 3
Oblicz pole koła ograniczonego tym okręgiem
10 mar 20:47
Janek191:

I przypadek.
Mamy
r
2 = ( 3 + x)
2 + 2,5
2
r
2 = x
2 + 6,5
2
więc
9 + 6 x + x
2 + 6,25 = x
2 + 42,25
6 x = 42,25 − 9 − 6,25
6 x = 27
x = 4,5
r
2 = 4,5
2 + 6,5
2 = 20,25 + 42,25 = 62,5
P = π r
2 = 62,5 π
===============
10 mar 21:00
Eta:
| | 3 | |
w ΔEBC : |EB|=4 , |BC|=5 i d2=90 i sinα= |
| |
| | 5 | |
z tw. sinusów w ΔABC
| | d | | d2 | | 125 | |
2R= |
| ⇒ 4R2= |
| ⇒ 4R2=250 ⇒ R2= |
| =62,5 |
| | sinα | | sin2α | | 2 | |
P(koła)= 62,5π [j
2]
=============
10 mar 21:07
Eta:
O i mamy dwa sposoby

A
Janek bardzo "kocha" .......... ( oczywiście "x−sy"
10 mar 21:11
Eta:
A tam widzę wśród forumowiczów.... kogoś kto "kocha równoległoboki"

Jak widać różne "miłości" ludzie mają
10 mar 21:13
Kocham równoległoboki: to ja <3
10 mar 22:06
Eta:
10 mar 22:06
Krzysiek60: Dobrze
A dlaczego ten trapez jest rownoramieny . ?
czy przez to ze promien prostopadly do cieciwy dzieli ja na pol?
10 mar 22:46
Eta:
Każdy trapez wpisany w okrąg ............
10 mar 22:51
Krzysiek60: Rownoramienny .
10 mar 23:00