pole
mat:

Mam taki rysunek
I mam obliczyć pole zakreskowanej części w tym trójkącie prostokątnym
Jak to zrobić?
10 mar 20:10
Janek191:
PΔ = 0,5*4*3 = 6
P = PΔ − 2 π r2
10 mar 20:14
mat:
Hehe to ja wiem

jak obliczyć r? tego nie wiem
10 mar 20:16
Eta:

P(ABC)= 6
i P(ABC)= P(ACS)+P(ASB)+P(BSC)
i teraz dokończ................
10 mar 20:25
Janek191:

Mamy
x = 3 − 2 r
y
2 = ( 2 r)
2 + ( 4 − r)
2 = 4 r
2 + 16 − 8 r + r
2 = 5 r
2 − 8 r + 16
oraz
y
2 = r
2 + ( 5 − x)
2 = r
2 + ( 5 −3 + 2 r)
2 = r
2 + 4 + 8 r + 4 r
2 = 5 r
2 + 8 r + 4
więc
5 r
2 − 8 r + 16 = 5 r
2 + 8 r + 4
16 r = 12
10 mar 20:31
Janek191:
Pomyłka − zamiast 3 r wstawiłem 2 r
10 mar 20:32
Eta:
10 mar 20:38
mat:
Dzięki !
10 mar 20:43