określenie bioru wartości funkcji trygonomertycznej
maturzysta19: jak określić zbiór wartości funkcji f(x)=cos(x) +cos(x+600)
10 mar 19:48
Adamm: cos(x+60o)=(1/2)cosx−(√3/2)sinx
f(x)=(3/2)cosx−(√3/2)sinx
i tak jak na dole
√(3/2)2+(√3/2)2=√3
ZW=[−√3, √3]
10 mar 19:51
Mila:
II sposób
| | x+x+60o | | x−x−60o | |
cos(x) +cos(x+60o)=2*cos |
| *cos |
| ⇒ |
| | 2 | | 2 | |
f(x)=2*cos(x+30
o)*cos(30
o)
f(x)=
√3cos(x+30
o)
−1≤cos(x+30
o)≤1 /*
√3
−
√3≤
√3cos(x+30
o)≤
√3
Zw
f=<−
√3,
√3>
10 mar 19:59
maturzysta19: dziękuję za pomoc.Doszedłem do postaci f(x)=√3cos(x+30o) i dalej nie wiedziałem co zrobić
10 mar 20:31