Matematyka dyskretna
ktoś : Pokaż że:
| | n | | | |
(∑ |
| ) k2* | = n(n+1)2n−2 |
| | k=1 | | |
10 mar 19:16
Adamm:
| | | | | | | | | |
∑k=1n[k(k−1) | +k | ]=∑k=2nn(n−1) | +∑k=1nn | = |
| | | | | |
=n(n−1)2
n−2+n2
n−1=n(n+1)2
n−2
10 mar 19:36
ktoś : Czemu zmienia się startowe k w drugiej linijce? Ominąłem ostatni wykład, więc możliwe, że
pewnych rzeczy w notatkach nie ma.
10 mar 20:13
Adamm:
bo dla k=1 wyrażenie się zeruje
gdybyśmy dla k=1 nie wyeliminowali, to byśmy nie mogli użyć wzoru
10 mar 20:14
ktoś : Okej. Czemu tylko nie moglibyśmy użyć tego wzoru wtedy? Byłoby to po prostu 0+s1+s2+...
Chyba, że z definicji wyklucza się taką opcję.
10 mar 20:22
Adamm:
widzisz o co chodzi?
10 mar 20:30
ktoś : Miałem właśnie pisać, że już zauważyłem te −1. Dzięki
10 mar 20:32