Punkt na podstawie trojkata
Blue Velwet:

Na podstawie AB trojkata rownoramiennego ABC obrano punkt P (dowolny)
Wykaz ze suma odleglosci punktu P od ramion AC i BC rowna ie dlugosci wysokosci trojkata
poprowadzonej z wierzcholka A
Jest wskazowka zeby narysowac prosta prostopadla do PE z wierzcholka A
Korzystam z tej wskazowki
ΔAFP≡ΔAGP
PF= PG
PF+PE= PG+PE=GE= AD
Mozna to rozwiazac inaczej bez tej wskazowki
10 mar 19:12
Eta:
| | x*b | | y*b | | b | |
i P(ABC)= |
| + |
| = |
| (x+y) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
to x+y=
h
c.n.w
10 mar 19:57
Blue Velwet: Dziekuje
10 mar 20:09
Eta:
Najlepszy "velwet" .... to biały
10 mar 20:11
10 mar 20:23
10 mar 20:36
Eta:
No to teraz takie zadanko:
Wewnątrz trójkąta równobocznego obrano punkt P
tak,że odległości punktu P od boków są równe 1 , 2 i 3
Oblicz pole i obwód tego trójkąta
Powodzenia
10 mar 20:41
Blue Velvet : Dobrze .
Przyjalem na klate
10 mar 20:44
Blue Velvet : h=6
P= 12
√3
10 mar 20:54
Eta:
P=12
√3 [j
2]
L=12
√3 [j]
ok
10 mar 20:55
Eta:
A można też tak:
h=3r ⇒ r=2 −−− dł. promienia okręgu wpisanego
a=2r√3 to L=3a=12√3 [j]
P=3r2√3= 12√3[j2]
10 mar 20:57
Blue Velvet : tak zapomnialem o jednostakach
10 mar 20:58
Blue Velvet : dziekuje za drugi sposob
10 mar 20:59
Eta:
Pewnie zauważyłeś,że często ten 2sposób wykorzystuję
w ostrosłupach prawidłowych trójkątnych
10 mar 21:09
Blue Velvet : Tak czasami analizuje sobie Twoje rozwiazania

Teraz jednak planimetria do b
ólu
10 mar 21:13
Eta: Powodzenia

Wybieraj zadania, które sprawiają Ci przyjemność
10 mar 21:16