graniastosłup
Adam: Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prostego będącego prostopadłościanem,
jeżeli jedna z krawędzi podstawy ma długość 5 cm, a druga krawędź jest trzy razy dłuższa.
Wysokość bryły jest równa połowie sumy długości wszystkich krawędzi podstawy.
10 mar 17:48
Eta:
b=5 to a=3b=15
to H=2a+2b= 8b=40
Pc= 2ab+2aH+2bH = .......
10 mar 17:54
Blue Velwet:

Latwiejszego ze stereometrii nie bedzie
H=40/2=20
10 mar 17:55
Adam: To H=20 BO H=1/2(2*15+2*5) Czy ok?
10 mar 17:59
Adam: Eta napisała 40
10 mar 18:00
Eta:
Źle przeczytałam treść

H=20
10 mar 18:02