równanie logarytmiczne
Loogen: Witam.
Rozwiązujac takie rownanie wychodzi mi x=5
x=10
Jednak poprawna odpowiedzia jest tylko x=5.Nie wiem jakie założenie co do dziedziny
ogranicza zbiór rozwiązań do tylko jednego rozwiazania.
| log(√x−1+1) | | 1 | |
| = |
| |
| log(√x−1+7) | | 2 | |
10 mar 17:26
PW: Liczba 10 należy do dziedziny, ale nie jest rozwiazaniem − lewa strona dla x=10 jest równa
Sprawdź rachunki.
10 mar 17:43
Lech: Dla mianownika x ≠ 10 , bo wowczas mianownik = 0 , zawsze ustalaj dziedzine !
10 mar 17:44
Lech: Sorry mianownik = 1
10 mar 17:45
Eta:
√x−1= t , t≥0 i x≥1
2log(t+1)=log(t+7) ⇒ (t+1)2=t+7 ⇒ t= 2 lub t= −3 −−− sprzeczność
zatem √x−1=2 ⇒ x+1=4 ⇒ x=5
=======
10 mar 18:00
Loogen: Po wymnozeniu na krzyz i "usunieciu" logarytmow wychodzi mi
x+2√x−1=√x−1+7
x+√x−1−7=0
x−7=−√x−1 /()2
Nie wiem czy do tej pory dobrze
10 mar 18:01
Eta:
Poprawiam zapis: x−1=4 ⇒ x=5
10 mar 18:05
Loogen: Dzięki Eta,nie wpadlem na podstawienie z "t"
aczkolwiek dalej sie zastanawiam gdzie jest błąd w moich metodach liczenia
10 mar 18:10
PW: No właśnie o tym się mówi − podnosząc stronami do kwadratu wprowadzasz "obce pierwiastki" −
liczby, które nie były rozwiazaniami, a po podnieieniu do kwadratu − są.
Przykład
x+1=5
ma jedno rozwiązanie.
(x+1)2=52
ma dwa rozwiązania.
10 mar 18:16
Loogen: Hm to w jakich przypadkach można podnieśc obustronnie do kwadratu ?
10 mar 18:37
PW: Można, ale trzeba:
− uczynić zastrzeżenie − tak jak zrobiła Eta − lepsze postępowanie,
albo
−sprawdzić na koniec, czy wyliczone liczby są rzeczywiście rozwiązaniami.
Przy podnoszeniu do kwadratu mamy tylko wynikanie:
a=b ⇒ a2=b2
− równania nie są równoważne, a więc sprawdzenie "wyników" jest rzeczą obowiązkową, i nie ma w
tym nic dziwnego, że niektóre "wyniki" nie są rozwiązaniami.
Po prostu na koniec piszemy:
Sprawdzdenie: (i podstawiamy otrzymane liczby komentując, które są rozwiązaniami, a które nie).
10 mar 18:46