rownanie
xyz: Rozwiąż w liczbach całkowitych dodatnich
10 mar 16:05
Saizou :
x=y=z=1
10 mar 16:43
Adamm:
x, y, z są rozwiązaniem, to xd, yd, zd są rozwiązaniami, więc możemy
założyć że NWD(x, y, z)=1
x
2z+y
2x+z
2y=3xyz
x|z
2y, y|x
2z, z|y
2x
równość może zajść wtedy i tylko wtedy gdy
x/y=y/z=z/x ⇒ x=y=z
tak naprawdę to mamy nieskończenie rozwiązań
x=y=z=2
x=y=z=3
itd.
10 mar 17:08
Adamm: zapomniałem części skasować, rozwiązanie się zaczyna od nierówności
10 mar 17:09
xyz: średnio ogarniam...
10 mar 18:55
PW: To jest nierówność między średnią arytmetyczną a geometryczną, dla trzech składników.
W twierdzeniu tym mówi się też, kiedy ma miejsce równość.
10 mar 19:03
xyz: ahhhhhhhhhhhhhhh.... no racja

DZIĘKUJĘ
10 mar 19:16