Prosze o pomoc 🐷
Kasia: Oblicz tgalfa+tgbeta+tggama, wiedzac ze katy sa katami w trojkacie, oraz te tg sa liczbami
naturalnymi. Zalozylam ze alfa jest najmniejszy, wiec musi byc mniejszy od 60°, wiec musi sie
rownac 1. Nie mam pojecia co dalej
10 mar 15:13
Adamm:
| | tgα+tgβ | | 1+tgβ | |
tgγ=tg(180o−α−β)=−tg(α+β)=− |
| =− |
| = |
| | 1−tgα*tgβ | | 1−tgβ | |
1−tgβ∊{−2, −1, 1, 2}
−tgβ∊{−3, −2, 0, 1}
tgβ∊{−1, 0, 2, 3}
0 równy być nie może
tgβ∊{−1, 2, 3}
to samo się tyczy tgγ, więc −1 odpada
tgβ=2 lub tgβ=3
tgα+tgβ+tgγ=6
10 mar 15:28
Kasia: Od momemtu tej dwojki w liczniku nie rozumiem nic
10 mar 16:11
Adamm: 1−tgβ musi być dzielnikiem dwójki
10 mar 16:27
Mila:
II sposób
tgα+tgβ+tgγ=tgα*tgβ*tgγ ( wzór z tablic, ale można wyprowadzić)
Mamy równanie typu:
x+y+z=x*y*z i szukamy rozwiązania w zbiorze N+
Kasia dokończy?
10 mar 18:32
Kasia: A skad to sie wzielo Mila?
10 mar 19:55
Kasia: I dlaczego w przykladzie Adamm nagle pojawilo sie −2?
10 mar 19:57
Mila:
O którą linijkę pytasz?
10 mar 20:01
Kasia: Druga w jego przykladzie
10 mar 20:11
Kasia: Bo dalej juz rozumiem 😀
10 mar 20:12
Mila:
| | 1+tgβ | | 1+tgβ | | tgβ−1+1+1 | | 2 | |
− |
| = |
| = |
| =1+ |
| |
| | 1−tgβ | | tgβ−1 | | tgβ−1 | | tgβ−1 | |
10 mar 20:22
Kasia: Aaa dziekuje 😁
11 mar 16:27