Eta:

1/ rysunek
2/ z przystawania trójkątów ABC i BCD okręgi mają równej długości promienie R
oraz ΔBS
D i BS
2D też są przystające z cechy (bkb)
i kąty BAD i BS
1D −− wpisany i środkowy oparty na tym samym łuku
zatem |<BS
1D|= 2β
| 1 | |
to P(BS1DS2) = 0,5 P(BS1D) P(BS1D)= |
| *R2*sin2β |
| 2 | |
Z własności równoległoboku
β= 180
o−α to 2β= 360
o−2α
to P(BS
1D)= −0,5R
2sin2α więc P(BS
1DS
2)= −R
2sin2α
Z twierdzenia cosinusów w trójkątach
BAC i BS
1D
d
2=a
2+b
2−2ab*cosβ i d
2=R
2+R
2−2R*R*cos2β cos2β= cos2α i cosβ= −cosα
porównując stronami otrzymujemy
2R
2(1−cos2α)= a
2+b
2+2abcosα i 1−cos(2α)= 2sin
2α
| a2+b2+2abcosα | |
4R2sin2α= a2+b2+2abcosα ⇒R2= |
| |
| 4sin2α | |
| a2+b2+2abcosα | |
to P(BS1DS2)= − |
| *sin(2α) , sin(2α)=2sinα*cosα |
| 4sin2α | |
=====================
Posprawdzaj rachunki .......... i jeżeli masz odpowiedź , to sprawdź zgodność z odp