trygonometria
Mela: Rozwiąż równanie sin2x +cos2x= −2sin2x o niewiadomej x należącej do przedziału <0; 2π >
pomoże ktoś?
10 mar 14:33
Adamm:
cos2x−sin2x+sin2x=−2sin2x
sin2x=−1
10 mar 14:36
Jerzy:
2sinxcosx + cos2x − sin2x + 2 sin2x = 0 ⇔ (sinx + cosx)2 = 0
a teraz sobie poradzisz ?
10 mar 14:37
Eta:
cos(2x)=1−2sin2x
sin(2x)=−1
10 mar 14:37
Adamm: mieliśmy taki sam pomysł Eta
10 mar 14:38
Eta:
10 mar 14:38
Mela: nie poradze sobie, nie rozumiem trygonometrii
10 mar 14:39
Jerzy:
| | π | |
sinx + cosx = √2sin( |
| + x) |
| | 4 | |
a teraz ?
10 mar 14:40
Jerzy:
Albo, jak napisali Adamm i Eta : sin(2x) = −`1
10 mar 14:41
Mela: cyzli sinx + cosx= √2 cosx
sinx = √2cosx − cosx?
10 mar 14:43
Eta:
sin(2x)=−1
| | 3 | | 3 | |
2x= |
| π+2kπ /:2 ⇒ x= |
| π+kπ |
| | 2 | | 4 | |
| | 3 | | 3 | | 7 | |
dla x∊<0,2π> x= |
| π v x= |
| π+π= |
| π |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
======================
10 mar 14:43
Mela: Eta dziękuje
10 mar 14:44
Jerzy:
Nie.
| | π | | π | |
sin( |
| + x) = 0 ⇔ |
| + x = kπ .... i teraz oblicz x |
| | 4 | | 4 | |
10 mar 14:44