Wytlumaczy ktos?
Kasia: Wskaz wzor funkcji rosnacej:
A)f(x)=3x
4+1
C)f(x)=x
4+x
2
D)f(x)=2x
5−7
10 mar 13:51
Jerzy:
Odp: D)
Tylko ta funkcja jest rosnąca w całej dziedzinie.
Pozostałe funkcję są rosnące, ale tylko w pewnych przedziałach
10 mar 13:54
Kasia: I skad to wiadomo 😶
10 mar 14:15
Jerzy:
Wykres funkcji f(x) = 2x5 − 7 jest bardzo podobny do wykresu funkcji f(x) = x3 − 7,
a o tej ostatniej wiemy,że jest stale rosnąca.
10 mar 14:17
Kasia: A skad wiemy ze np x4+x2 nie jest stale rosnaca?
10 mar 14:48
Jerzy:
Bo to są funkcje parzyste.
10 mar 14:52
Jerzy:
Wykres funkcji parzystej jest symetryczny względem osi OY ( widzisz to ? )
10 mar 14:53
Kasia: Niestety nie 😟
10 mar 15:11
Jerzy:

Tutaj masz f(x) = x
4 + x
2
10 mar 15:13
Kasia: A rozumiem juz chyba o co chodzi, tylko skad wiem ze funkcja jest parzysta, ma parzyste potegi?
10 mar 15:14
Jerzy:
10 mar 15:15
Jerzy:
Tak, tylko parzyste potęgi.
10 mar 15:16
Kasia: Dzieki wielkie 😎
10 mar 16:00