Współczynnik kierunkowy stycznej do wykresu funkcji f określonej wzorem f(x) = -
Mela: Współczynnik kierunkowy stycznej do wykresu funkcji f określonej wzorem f(x) = −x2 +2/x w
punkcie A = (2, −3) jest równy
A. −4,5 B. −3 C. 2 D 5,(7)
Odopowiedź to −4,5 ale mi ciagle wychodzi −3
10 mar 13:34
Jerzy:
A jaka jest funkcja ?
10 mar 13:35
Mela: f(x) = −x2 +2/x
10 mar 13:37
Jerzy:
Zapis jest niejasny.
10 mar 13:38
Mela: F(x) = x2 + 2x
10 mar 13:39
Jerzy:
Wg tego zapisu:
| | 1 | |
f'(2) = − 4 − |
| = − 4,5 |
| | 2 | |
10 mar 13:40
Mela: DZiękuje, ja robiłam z tym wzorem ze a = f'(x0) = −1 x0 = 2 i f(x0) = −3 i nie wychdoziło
10 mar 13:44