...
Agata: Sprawdzić, czy w przestrzeni wektorowej Z47 prawdziwa jest przynależność:
a) (1,5,1,1) e lin((1,3,4,5), (1,4,6,3));
b) (5,6,4,1) e lin((1,3,1,0), (1,4,2,3)).
10 mar 13:30
Adamm: czy Z7 − ciało liczb całkowitych modulo 7?
10 mar 13:34
Agata: jest Z i "u góry jest 4", a "na dole jest 7"
10 mar 13:36
Adamm:
a)
a(1, 3, 4, 5)+b(1, 4, 6, 3)=(1, 5, 1, 1)
a+b=1
4a+4b=5
element odwrotny do 4 względem mnożenia
4*2=1 − 2 jest takim elementem
4a+4b=5 ⇒ a+b=3
sprzeczność
ten wektor nie należy do przestrzeni
b)
a(1, 3, 1, 0)+b(1, 4, 2, 3)=(5, 6, 4, 1)
a+b=5
3a+4b=6
a+2b=4
3b=1
element odwrotny do 3 to 5
b=5
a=0
co nie jest zgodne z trzecim równaniem
a+2b=3≠4
ten wektor też nie należy
10 mar 13:41
Adamm: w pierwszym źle napisałem drugie równanie
10 mar 13:44
Adamm:
a)
równość taka sama, równania się trochę zmienią
a+b=1
3a+4b=5
4a+6b=1
5a+3b=1
z 3 i 4 mamy 3b=a
podstawiając do 1 mamy 4b=1
element odwrotny do 4 to 2
b=2
a=6
3a+4b=5≠6 − wektor nie należy
10 mar 13:48
Adamm:
pomyłka, to miało się właśnie równać 5
idąc dalej, sprawdzamy że to jest faktycznie rozwiązanie układu
czyli
6*(1, 3, 4, 5)+2*(1, 4, 6, 3)=(1, 5, 1, 1)
10 mar 13:50
Agata: 4a+6b=1 5a+3b=1 z 3 i 4 mamy 3b=a
A jak to policzyć, że z tego wynika, że: 3b=a?
10 mar 16:51
Adamm:
5a+3b=4a+6b
no i teraz
a=3b (po odjęciu 4a oraz 3b od obu stron)
10 mar 17:00
Agata: Dziękuję bardzo za pomoc w całości zadania!
10 mar 17:04