Niezrozumiałe zadanie
Bartu: Podczas biegu na 200 metrów startowało siedmiu zawodników. Różnica możliwości między
ukończeniem biegu przez wszystkich zawodników a nie ukończeniem go przez 2 zawodników wynosi ?
Nie rozumiem o co tu chodzi
10 mar 13:14
Blee:
My też nie rozumiemy treści zadania
10 mar 14:08
Bartu: Może chodzi o coś takiego ?
Możliwość skończenia przez 7 zawodników : 7! = 5040
Możliwość skończenia przez 5 zawodników : 5! = 120
Różnica : 5040−120=?=4920
Tylko po chole*e te 200m ? Sam już nie wiem, zastanawiam się i tylko to mi wyszło. To zadanie
zamknięte z arkusza maturalnego, poziom podstawowy.
10 mar 14:18
Jerzy:
Jeśli bieg ukończy tylko 5 zawodników, to może się to zdarzyć na:
10 mar 14:28
Jerzy:
| | | |
Oczywiście miało być: | *5! |
| | |
10 mar 14:29