prostokąt
mat18:
W prostokącie ABCD w którym stosunek boków AB : AD jest równy 4:3
wykreślono dwusieczne kątów ACB i ACD które przecinają odpowiednio
bok AB i bok AD w punktach E i F
Wyznacz stosunek pola trójkąta ECF do pola prostokąta ABCD
10 mar 12:00
Eta:
Jeden ze sposobów
1/ rysunek zgodny z treścią zadania
2/ |AC|=5k ( z tw. Pitagorasa
3/ z tw. o dwusiecznej
| 3 | | 3 | | 5 | | 5 | |
|EB|= |
| *|AB|= |
| k to |AE|= |
| *|AB|= |
| k |
| 8 | | 2 | | 8 | | 2 | |
analogicznie
| 4 | | 4 | | 5 | | 5 | |
|DF|= |
| *|AD|= |
| k to |AF|= |
| *|AD|= |
| k |
| 9 | | 3 | | 9 | | 3 | |
4/ P(ABCD)=12k
2
| 1 | | 3 | | 9 | | 27 | |
P1= |
| *3k* |
| k= |
| k2= |
| k2 |
| 2 | | 2 | | 4 | | 12 | |
| 1 | | 5 | | 5 | | 25 | |
P2= |
| * |
| k* |
| k= |
| k2 |
| 2 | | 2 | | 3 | | 12 | |
| 1 | | 4 | | 32 | |
P3= |
| *4k* |
| k= |
| k2 |
| 2 | | 3 | | 12 | |
to
S= P(ABCD)−(P
1+P
2+P
3)= 12k
2−7k
2=5k
2
======
10 mar 12:54
Eta:
2 sposób
1/ i 2/ jak wyżej
3/ 2α+2β= 90
o ⇒ α+β=45
o=|<ECF|
4 z tw. o dwusiecznej
..........
Z tw. Pitagorasa w ΔDCF i BCE wyznacz długości |CF| i |CE|
| 1 | |
S= |
| *|CE|*|CF|*sin45o =........... |
| 2 | |
P(ABCD)=12k
2
S | | 5 | |
| =...........= |
| |
P(ABCD) | | 2 | |
dokończ tylko obliczenia .......
10 mar 13:03
10 mar 13:04