wyniki pomiarów
Dickens: Dane mam kolejne zmierzone czasy
t
1 = 140,05 [s]
t
2 = 99,34
t = 10T (gdzie T to okres obiegu po okręgu)
do dalszych obliczeń potrzebna mi wielkość pośrednia
O ile mi wiadomo to niemoge jej zaokrąglać na tym etapie, żeby nie generować błędu,
zaokrąglenie mam wykonać dopiero na końcu
ale przy obliczaniu wychodzą liczby z ogromną liczba cyfr po przecinku
Co powinienem zrobić?
zapisać tyle cyfr ile się mieści i wykonywać dalsze obliczenia w miare dokładnie
lub zaokrąglić do tylu cyfr znaczacych ile jest w wielkości t? (Tak jak wczesniej pisałem, w
szkole pozwalają zaokrąglać dopiero na koncu)
Bardzo proszę o pomoc
9 mar 22:33
x: nic nie zaokraglaj tylko wstaw te T do wzoru i licz dalej na wzorze
a na koncu podstawisz liczby do wzoru
9 mar 22:50
Dickens: To jest najsensowniejsza droga, ale niewiem czy w sprawozdaniu z cwiczenia nie zyczą sobie
tabelki z odpowiednimi wielkościami uzytymi do obliczenia wyniku koncowego, bede musiał
sumować kilkanascie takich wyników a potem jeszcze sumować kwadraty tych wyników, więc forma
zapisu w tabelce by pomogła, sam juz niewiem.
9 mar 22:56
x: to wklep w tabelke wartosci przyblizone np. do drugiego miejsca
a sam ostateczny wynik to z dokladnoscia jaka excel pozwala
9 mar 23:03
aniabb: skoro zmierzony czas ma tylko 4 cyfry znaczące to zaokrąglasz wyniki pośrednie również do 4
cyfr znaczących, a ostateczny wynik zaokrąglasz do policzonego błędu
9 mar 23:06
Dickens: czy tak powinno być zaokrąglone do 4 cyfr znaczących?
| | 1 | | 1 | |
x1 = |
| = |
| 0,005098398... ≈ 0,005098 |
| | T2 | | (14,005)2 | |
| | 1 | | 1 | |
x2 = |
| = |
| = 0,010133318... ≈ 0,01013 |
| | T2 | | (9,934)2 | |
Czy to jest ok? niepokoi mnie, liczby są zaokrąglone do różnej liczby miejsc po przecinku
10 mar 00:00
annabb: Jest ok. Jak policzysz błąd to wyrownasz miejsca po przecinku
10 mar 14:33