w trojkacie abc
dan:

W trojkacie ABC dlugosci bokow AC i BC sa odpowiednio rowne 2 i 4,zas miara kata ACB wynosi
120 stopni.Oblicz dlugosc odcinka ktory jest czescia wspolna dwusiecznej kata ACB i ABC.
To zaczalem robic tak:
| x | | y | |
| = |
| <− twierdzenie o dwusiecznej |
| 2 | | 4 | |
zatem y=2x.
Potem twierdzenie cos
9x
2=20−16*(−0,5)
| | 4 | |
wiec 3x=2√7 a wynik to |
| co robie zle? |
| | 3 | |
9 mar 20:24
Blue Velwet :

czescia wspolna dwusiecznej kąta ACB i dwusiecznej kąta ABC jest punkt X
9 mar 20:32
Mila:
Masz obliczyć długość |CG|.
Dasz radę?
9 mar 20:33
Mila:
CG− odcinek dwusiecznej zawarty w ΔABC
9 mar 20:34
dan: aaa to chodzilo o CG,tak dam rade,dziekuje
9 mar 20:34
Blue Velwet : Mozna bylo napisac ze dwusiecznej kąta ACB i trojkata ABC
9 mar 20:41
Mila:
Dwusieczna to półprosta i nie można obliczyć jej długości, dlatego taka jest treść jak podano.
9 mar 20:49
Eta:
| | 1 | | 4√3 | |
P(ABC)= |
| *2*4*sin120o = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | d√3 | | 1 | | 2d√3 | |
P1= |
| *2*d*sin60o = |
| i P2= |
| *4*d*sin60o = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
to
P
1+P
2=P ⇒ 3d
√3=4
√3 ⇒
d=4/3
9 mar 22:26