Przestrzeń liniowa
Maniek: 1. A = {(1,2,3), (3,2,1)} czy dane wektory są bazą 2−wymiarowej podprzestrzeni ℛ3
2. B = {(−|7, 0, 0, 0)} jest bazą linii przebiegającej przez O (początek) ℛ4
Jak obliczyć takie zadanka?
9 mar 17:04
Adamm:
1. a(1, 2, 3)+b(3, 2, 1)=0 ⇒ a=3b, b=3a ⇒ a=b=0
czyli są niezależne liniowo, a zatem tworzą razem jakąś przestrzeń liniową,
w której są bazą
2. coś nie tak
9 mar 17:16
Maniek: jak obliczyłeś że a(1, 2, 3)+b(3, 2, 1)=0 ?
9 mar 17:31
PW: Nie obliczał, badał czy wektory są niezależne liniowo, to znaczy czy równanie
aw1+bw2+cw3=0
ma jedyne rozwiązanie a=b=c=0. Tak wyszło − są niezależne liniowo.
9 mar 19:12