...
Agata: Pokazac, ze dowolny wektor z R2 jest kombinacja liniowa wektorow:
a) (1,0), (0,1);
b) (1,1), (1,0).
9 mar 16:43
PW: Agata, to wstyd pytać o takie rzeczy. Z czym sobie nie radzisz − z wprowadzeniem oznaczeń
dla dowolnego wektora, czy z zastosowaniem definicji liniowej kombinacji?
Pytam poważnie, nie mam intencji prześmiewczych, mam co innego do roboty.
9 mar 16:47
Agata: Z tym i z tym.
Nie było mnie na tym, bo chorowałam, jasne?
9 mar 16:58
PW: Dowolny wektor − wprowadzasz własne oznaczenia − to np. (w1, w2)
Liniowa kombinacja wektorów (1,0) i (0, 1) to dowolny wektor równy
x.(1, 0)+y.(0, 1)
x i y są dowolnymi liczbami rzeczywistymi; jak się mnoży wektor przez liczbę − wiesz.
Napisz teraz, w postaci równania, zdanie "dowolny wektor jest liniową kombinacją wektorów
(1, 0) i (0, 1)".
9 mar 17:05
agata: a)
a=w1
b=w2
b)
a=w2
b=w1−w2
9 mar 17:16
PW:
(1) (x, 0) +(0, y) = (w1, w2)
(x, y) = (w1, w2)
Równanie jest spełnione dla
x=w1 i y=w2.
Widać, że równanie (1) ma rozwiązanie dla każdego wektora (w1, w2), a więc jest on liniową
kombinacją podanych wektorów.
9 mar 17:22
Agata: Dziękuję.
10 mar 13:31