Punkty wspolliniowe
Blue Velwet :

Na plaszczyznie obrano n(n≥20) roznych wspolinioweych punktow A
1, A
2, A
3,....A
n w ten
sposob ze
A
i lezy pomiedzy A
i−1 i A
i+1 dla i= 2,3 , 4, 5, .....n−1 oraz |A
i, a
i+1|=r dla i=
1, 2, 3, .....n−1
Rozwazmy odcinki ktorych konce naleza do zbioru wybranych punktow
Ile z tych odcinkow ma dlugosc
a)r b)= 2r c) 3r d) 10 r e) (n−2)r
1 poprzedza 2 i 2 porzedza 3 i td
wiec dwa lezy pomiedzy 1 i 3
a) Mam 12 punktow i 11 odcinkow r weic ogolnie jesli bededzie n punktow to r bedzie n−1
b) 2r mam 12 punktow wiec powinno byc 12−2 a ja mam 5 takich odcinkow po 2 r
dalej juz nie bede robic bo skoro wyszlo mi zle juz tautaj to wyjdzie zle w nastepnym
9 mar 15:21
Blue Velwet : A przepraszam moze sie zgadzac bo dlugosc 2r ma nie tylko odcinek 1 3 ale takze odcinek 24
itd
i wtedy sie zgodzi
Jednak nie bardzo rozumiem podpunkt e) . Ma byc dwa odcinki
9 mar 15:32
Blee: Nie r odcinkow tylko n odcinkow
9 mar 16:17
Blee:
(e) pierwszy punkt laczysz z punktrm (n−1)
A drugi punkt z punktem n
Tylko wtedy odleglosci pomiedzy tymi punktami beda wynosic (n−2)r
9 mar 16:18
Blue Velwet : Jeszcze raz dziekuje
9 mar 16:48