Zadanie optymalizacyjne
Kaparek13: W punkcie skupu trzody chlewnej należy zbudować ogrodzenie ograniczające trzy jednakowe
prostokatne boksy o powierzchni 24m2 każdy. Jakie powinny być wymiary każdego boksu jeżeli
właściciel skupi chce aby łączna długość ogrodzenia boksów była najmniejsza ?
Pomożecie ? Cały czas wychodzi mi ujemna delta
9 mar 14:37
Jerzy:
Pokaż ,jak liczysz .
9 mar 14:44
Jerzy:
f(x) = 6x + 6y = 6*(x + U{24{x})
i liczysz minimum.
9 mar 14:47
9 mar 14:47
Jerzy:
I delta jest tutaj do niczego niepotrzebna.
9 mar 14:59
Kaparek13: Błąd w obliczeniach u mnie, stad delta
Ale miniumum dla tego f(x)=2√6 chyba ze znowu coś zle liczę
9 mar 15:25
Kaparek13: A powinna wyjść liczba całkowita
9 mar 15:25
Jerzy:
Tak.
9 mar 15:26
Kaparek13: F(x)= 6x+4y
9 mar 15:29
Jerzy:
Nie. f(x) = 6x + 6y
9 mar 15:30
aniabb:

chyba to było takie zadanie że 6x+4y
9 mar 23:15
iteRacj@:
ja też tak zaczęłam liczyć to ogrodzenie, ale że na razie mam za małe doświadczenie z trzodą
chlewną, to nabralam wątlpliwości ...
9 mar 23:25