Przekształcenie wzoru procent składany.
gupiprogramista: Witam, piszę program traktujący o kapitalizacji odsetek w języku C++. Potrzebuję dowiedzieć się
jak przekształcić wzór na procent składany.
V=V0*(1+r/m)m*n;
Potrzebuję uzyskać n, czyli ilość lat.
Program polega na tym, że użytkownik podaje wkład czyli V0, oprocentowanie r, liczbe
kapitalizacji m oraz kapitał końcowy.
Mam zwrócić po ilu latach taka inwestycja osiągnie V.
Proszę o przekształcenie wzoru
9 mar 14:02
Blee:
Czyli V tez podajesz
No to: logV(V0(1+ r/m)m) = n
9 mar 14:07
gupiprogramista: to jest logarytm z wyrażenia całego?
9 mar 14:09
Blee: Tfu ... na odwrot podstawa i liczba logarytmowana
9 mar 14:10
gupiprogramista: Mógłbyś poprawić, bo bez formatowania się pogubiłem trochę
9 mar 14:12
jc:
V/V0 = (1+r/m)m*n
log(V/V0) = m*n*log(1+r/m)
n=log(V/V0)/log(1+r/m)/m
9 mar 14:14
jc: To ostatnie wyrażenie możesz wstawić do programu.
9 mar 14:15
Blee:
(LogV0(1 + r/m) V)/m = n
9 mar 14:15
jc: Możesz też mnożyć V0 tak długo przez Q=(1+r/m)n, aż przekroczysz V.
9 mar 14:32
jc: Miało być Q=(1+r/m)m.
9 mar 14:33
gupiprogramista: Dzięki−sprawdzę.
9 mar 14:37
gupiprogramista: jc
"n=log(V/V0)/log(1+r/m)/m" to logarytm o podstawie (V/V0)) czy o podstawie 10?
9 mar 14:45
jc: Przepisz dosłownie. To tekst do wpisania do programu.
log(x) oznacza logarytm naturalny z x.
9 mar 14:51
jc: Możesz napisać czytelniej.
n = log(V/V0) / log(1 + r/m) /m;
9 mar 14:52