całkę oznaczoną
AM: Mam następującą całkę oznaczoną:
Jest to całka niewłaściwa I rodzaju(dziedzina mianownika wyklucza jedną z granic całki):
| | 1 | | 1 | |
limx→−2− |
| =[ |
| ]=∞ |
| | 3x2+5x−2 | | 0+ | |
Nieoznaczona wygląda tak:
| | dx | | 1 | |
∫ |
| = |
| (ln|3x−1|−ln|x+2|)+c |
| | 3x2+5x−2 | | 7 | |
I co teraz mam zrobić? Robię założenie że dla dowolnego T>−2 obliczam całkę dalej? Kiedy górna
granica całkowania była równa nieskończoność, to wtedy pod nią podstawiałem T, tutaj robię to
samo?
Niby powinienem liczyć granicę, ale nie wiem jak się do tego zabrać.