FUNKCJE
bluee: | | 1 | |
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)= |
| −2. Uzasadnij, że najmniejszą liczbą |
| | x−1 | |
całkowitą spełniającą nierówność f(8−x)≤f(2x) jest liczba 1.
| | 8 | |
Liczyłam trzy raz, za każdym razem wychodzi x≤ |
| |
| | 3 | |
9 mar 13:04
Jerzy:
Z tego wynika,że źle liczysz. Pokaż te obliczenia.
9 mar 13:09
bluee: Taki mam start, jest OK
9 mar 13:10
Jerzy:
Tak.
9 mar 13:12
Blee:
Bluuee ... slowo klucz: CALKOWITA
9 mar 13:13
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
Czyli masz: |
| ≤ |
| |
| | 7 − x | | 2x − 1 | |
9 mar 13:13
Blee:
Oki ... teraz zauwazylem ze u Ciebie wychodzi niby x=2 jako rozwiazanie
9 mar 13:14
bluee: Ja to −2 wciągnęłam do ułamków. Ty obustronnie dodajesz 2
9 mar 13:18
bluee: Tak dokładnie mi wychodzi x=2 tyle, że NAJWIĘKSZA, a nie najmniejsza liczba całkowita
spełniające równanie!
9 mar 13:19
Jerzy:
No pewnie, przecież to upraszcza rozwiązanie.
9 mar 13:19
bluee: Punkt dla Ciebie, ja się męczyłam z tą 2 na całą A4.
9 mar 13:21
bluee: Czy w takim razie mogę zrobić tak 2x−1≤7−x
9 mar 13:24
bluee: | | 1 | | 1 | |
Czy raczej |
| − |
| ≤0 Dla pierwszej opcji znów wychodzi to samo. |
| | 7−x | | 2x−1 | |
9 mar 13:26
Blee:
Dla x∊(1/2 , 7) mamy
2x − 1 ≤ 7−x
x≤8/3
No to sprawdzamy dla x=2
1/5 ≤ 1/3 i jest oki
A co dla x>7
1−2x ≤ 7−x
−6 ≤ x
Czyli kazde x >7
Sprawdzenie, niech x = 100
1/(−93) ≤ 1/199
Zgadza sie.
Czyli najwieksza wartosc nie istnieje.
9 mar 13:27
bluee: Ale w zadaniu chodzi o najmniejszą wartość. I skąd wziąłeś te przedziały?
9 mar 13:29
Blee:
Achhh ... najmniejsza.
To z pierwszego przedzialu mamy x=1
Drugi nas nie obchodzi
Sprawdzamy co bedzie dla x<1/2
Wtedy mamy
2x−1 ≥ 7−x
x ≥ 8/3
Czyli brak rozwiazan
Wiec najmniejszym calkowitym bedzie x=1
9 mar 13:32
Blee:
Patrz kiedy zmienia sie znak mianownikow
9 mar 13:33
bluee: W pierwszym przedziale nie ma najmniejszej wartości. I mógłbyś coś więcej o tych przedziałach
...
9 mar 13:42
Blee:
W pierwszym najmniejsze niema, ale jest najmniejsza CALKOWITA

masz nierownosc jak mnozysz stronami przez cos to musisz rozpatrzyc dwie mozliwosci:
1) gdy jest to liczba dodatnia
2) gdy jest to liczba ujemna
Tutaj beda w sumie 3 mozliwosc
1) pierwszy mianownik ujemny, drugi dodatni
2) dwa dodatnie
3) pierwszy dodatni, drugi ujemny
Mnozac wtedy odpowiednio zmieniasz (lub nie) znak nierownosci
9 mar 13:50
Jerzy:
Wniosek: Najmniejszą liczbą całkowitą spełniającą tą nierówność jest liczba x = 3
9 mar 13:50
Blee:
Jerzy ... a dla jakich x masz taka postac tej nierownosci
9 mar 13:53
bluee: Jak doszło do zmiany znaku .≤ na ≥
9 mar 13:53
Jerzy:
@Blee ... o jakich Ty przedziałach mówisz?
9 mar 13:53
bluee: TEŻ CHCIAŁABYM WIEDZIEĆ.
9 mar 13:54
Jerzy:
OK.
| | (2x − 1) − (7 −x) | |
Mamy nierówność: |
| ≤ 0 ... i ją rozwiązujemy. |
| | (7 − x)(2x−1) | |
9 mar 13:56
Jerzy:
Czyli: (3x − 8)*(7 − x)*(2x − 1) ≤ 0
9 mar 13:57
bluee: x∊12∪83∪(8,∞)
9 mar 14:01
bluee: Czyli najmniejsza liczba całkowita spełniająca równanie to x=1.
9 mar 14:02
Blee:
Jerzy a jak rozwiazujesz nierownosc:
1/x ≥ 2

Analogicznie tutaj czyli:
1) 7−x >0 i 2x−1 >0
2) 7−x < 0 i 2x−1 > 0
3) 7−x > 0 i 2x−1 < 0
4) 7−x < 0 i 2x−1 < 0 (to nigdy nie zachodzi)
9 mar 14:03
Jerzy:

I widać,że najmniejszą liczbą całkowita spełniającą nierówność jest x = 1
9 mar 14:05