matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz metodą przez części
Jas:
∫ln(x+
√
1+x
2
) dx
9 mar 09:54
jc:
x dx
∫ln(x +
√
1+x
2
) dx = ∫x' ln(x +
√
1+x
2
) dx = x ln(x +
√
1+x
2
) − ∫
√
1+x
2
= x ln(x +
√
1+x
2
) −
√
1+x
2
9 mar 11:12