Równanie trygonometryczne
Grześ: Rozwiąż równanie:
sin(2x−π3) = −1
Jak przesunąć wykres tej funkcji? π3 to 60 stopni. f(x)=sin(x−p)+q. W odpowiedziach
natomiast wykres jest przesunięty o 30 stopni. Mógłby ktoś wytłumaczyć dlaczego tak jest i jak
na przyszłość rysować takie wykresy?
9 mar 09:09
kochanus_niepospolitus:
| | π | | π | |
2x − |
| = 2(x− |
| )  |
| | 3 | | 6 | |
9 mar 09:32
kochanus_niepospolitus:
| | π | |
więc albo wykres funkcji sin(x) przesuwasz o |
| , a następnie go 'zagęszczasz' |
| | 6 | |
| | π | |
albo najpierw 'zagęszczasz' tworząc sin 2x, a dopiero wtedy przesuwasz o |
| |
| | 3 | |
9 mar 09:33
kochanus_niepospolitus:

I sposób wykresy w kolejności:
1.
czerwony sinx
2.
niebieski sin(x − π/6)
3.
zielony sin (2 (x − π/6))
9 mar 09:37
kochanus_niepospolitus:

II sposób
kolejność ta sama tylko mamy funkcje:
1) sinx
2) sin(2x)
3) sin(2x − pi/3)
9 mar 09:38