katy w trojkacie
ciekawy:

Jeżeli na schematycznym rysunku mam policzyc katy i x, to z tw cosinusów dostaję:
x≈4,54
I teraz jesli zastosuje tw sinusów to wychodzi mi
sinα≈0,991
Wiec mam dwa kąty α
1≈82 i β
1=58 lub α
2≈98 i β
2=42 niby wszystko pasuje ale jak się szybko
zorientować,
który z przypadków jest dobry bo chyba w II przypadku trójkąt nie istnieje ?!
9 mar 08:30
Adam: Nie mogły ci wyjść 2 pary, to oznacza że któraś jest zła
9 mar 08:54
Ciekawy: Jak nie mogły jak wyszły sin jest równy 0.9 dla dwóch kątów ostrego i rozwartego i pytanie jest
jak sprawdzić która jest zła .
9 mar 08:57
Ciekawy: Chyba wiem sprawdzić po długościach bokow czy jest ostrokatny czy rozwartokatny . Sam
odpowiedziałam 😊
9 mar 08:59
kochanus_niepospolitus:
Pytanie podstawowe −−− czy wiesz czy trójkąt jest ostrokątny (lub nim nie jest) ? Jeżeli to
wiesz to już odrzucasz jeden z przypadków
Druga kwestia −−− jeżeli nie masz takie informacji to sprawdzasz 'niedomiar' w tw. pitagorasa
(wybierasz najdłuższy bok i liczysz)
x2 + 62 = 72 −> 56,6116 = 49
czyli x2 + 62 > 72
wniosek ... cosα > 0 (patrz tw. cosinusów) ... czyli α < 90o
Trzecia sprawa −−− jeżeli byś korzystał z tw. cosinusów (a nie sinusów) to byś nie miał tego
problemu
9 mar 09:43