Całki nieoznaczone
Maciek: Potrzebuję pomocy przy rozwiązaniu całek
3) sin(ln x) dx
8 mar 23:12
kochanus_niepospolitus:
1)
t =
√x
2)
t = 3 + cos(3x)
dt = −3sin(3x) dx
8 mar 23:13
Basia:
(1) podstawienie t=√x
8 mar 23:14
kochanus_niepospolitus:
3)
t = lnx
| | 1 | |
dt = |
| dx −> x dt = dx −> et dt = dx |
| | x | |
8 mar 23:17
Basia:
(3)
t=lnx ⇒ x=e
t
dx = e
t dt
mamy
∫e
t*sint dt
przez części
u = sint v'=e
t
u' = cost v=e
t
∫e
t*sint dt = e
t*sint − ∫e
t*cost dt
przez części
u = cost v'=e
t
u' = −sint v=e
t
∫e
t*sint dt = e
t*sint − [e
t*cost − ∫−e
t*sint dt ]
∫e
t*sint dt = e
t*sint − e
t*cost − ∫e
t*sint dt ]
2∫e
t*sint dt = e
t(sin t − cos t)
| | et(sin t − cos t) | |
∫et*sint dt = |
| |
| | 2 | |
teraz wróć do zmiennej x
8 mar 23:22
Maciek: Bardzo dziękuję za pomoc. Dobrego dnia
9 mar 07:28
Mariusz:
W 3) można od razu przez części całkując jedynkę
9 mar 19:29