statystyka, odchylenie standardowe, średnia
mak:
Liczba uczniów
Stopień Klasa A Klasa B
6 0 2
5 7 2
4 14 6
3 12 5
2 0 5
1 0 3
Tabela przedstawia stopnie z matematyki w dwóch klasach − A i B. Ilu uczniów ma klasa A, a ilu
klasa B?
Oblicz średnią ocenę w klasie A i w klasie B. Oblicz też odchylenie standardowe stopni w obu
klasach.
1) W której klasie średnia była lepsza?
2) W której klasie odchylenie standardowe jest wyższe?
3) W której klasie jest większy rozrzut stopni?
Moje rozwiązanie:
| | 127 | |
Klasa A liczy 33 uczniów, klasa B = 23. Średnia ocena w klasie A to |
| ≈3,85, |
| | 33 | |
| | 74 | |
a w klasie B = |
| ≈3,22. |
| | 23 | |
1) W klasie A.
2) I tu zaczynają się schody. Pierwszy raz spotykam się z odchyleniem standardowym i nie wiem,
czy dobrze podłożyłem do wzoru:
| | (0*6)2+(7*5)2+(14*4)2+(12*3)2+(0*2)2+(0*1)2 | | 127 | |
Dla klasy A: σ=√ |
| −( |
| )2 |
| | 33 | | 33 | |
(wszystko pod pierwiastkiem)
| | (2*6)2+(2*5)2+(6*4)2+(5*3)2+(5*2)2+(3*1)2 | | 74 | |
Dla klasy B: σ=√ |
| −( |
| )2 |
| | 23 | | 23 | |
3) A większy rozrzut stopni jest w klasie B?