Przystawanie trojkatow
Krzysiek60:

Mze bylo ale wstawiam
Proste zawierajace ramiona kąta wypuklego α sa prostopadle do prostych zawierajacych ramiona
kata wypuklego β
Jaki jest zwiazek miedzy miarami tych kątow
Rozwoaz przypadki przedstawione na rysunkach Uzasadnij odpowiedz
A przypadku A bym napisal ze α+β= 180
o bo suma kątow w czworokacie wynosi 360
o
Natomiast w przypadku B moge dorysowac kąty wierzcholkowe
8 mar 22:37
kochanus_niepospolitus:
w przypadku (b) α = β gdyż masz trójkąty podobne (dwa wspólne kąty −−− prosty i kąty przy
dwóch prostych przecinających się)
8 mar 22:54
Krzysiek60:

To b) probuje zrozumiec
Dobrze to zrobilem ?
8 mar 23:10
iteRacj@:

Cześć
Krzysiek
te kąty o które pytasz mają inne miary niż naTwoim rysunku
z ΔABC α=180
o−|<BCA|
z ΔCDE β=180
o−|<ECD|
|<BCA|=|<ECD| // kąty wierzchołkowe
więc α=180
o−|<BCA|=180
o−|<ECD|=β
ΔABC i ΔCDE to te trójkąty podobne, o których pisał
kochanus
11 mar 14:12