Przystawanie trojkatow
Krzysiek60:

W trojkacie ABC srodkowe wzledem bokow AC i BC sa prostopadle do tych bokow
Wykaz ze trojkat ABC jest rownoboczny
Z przystawania trojkow ADB i AEB (jako prostokatne wynika rownosc kątow CAB i CBA
A takze rownosc odcinkow ECi DC
Wiec mam tylko udowodnione ze ABC jest rownoramienny
jak udowodnic z e jest rownoboczny ?
8 mar 21:56
kochanus_niepospolitus:
zaznacz kąty
kąty przy przecięciu się środkowych to (90 − α) oraz (90 + α).
W takim razie kąt przy C wynosi 360 − 2*90 − (90+α) = 90 − α
Więc trójkąt ABC ma kąty: 2α, 2α , 90 − α
I stąd: 180 = 3α + 90 −> α = 30o
I masz równoboczny trójkąt
8 mar 22:07
kochanus_niepospolitus:
Można było szybciej −−− ACD ma kąty: α ; 90o , 90−α
I od razu przeskakujesz do kątów w trójkącie ABC
8 mar 22:09
Krzysiek60: Dobrze .
A czy dodatkowo z przystawania trojkatow ADC i ADB mozna cos wymlodzic ?
Bo musi byc AB= BC= AC
8 mar 22:12