a | ||
Promienie okręgów wynoszą 1. Bok kwadratu wynosi | . Oblicz ile wynosi a+b. | |
b |
| a | |||||||||||
= 1 − | ||||||||||||
2 | 2b |
a | a | a | ||||
1 − | > 0 −−> | < 1 −−> 2b > a −−> b > | ||||
2b | 2b | 2 |
a | a | |||
(1− | )2 + (1− | )2 = 12 | ||
2b | b |
a | a2 | 2a | a2 | |||||
1 − | + | + 1 − | + | = 1 | ||||
b | 4b2 | b | b2 |
a2 | 4a2 | a | 2a | |||||
1 + | + | − | − | = 0 | ||||
4b2 | 4b2 | b | b |
5a2 | 3a | |||
1 + | − | = 0 /*4b2 | ||
4b2 | b |
12b−8b | 2 | |||
a1 = | = | b | ||
2*5 | 5 |
12+8b | a | |||
a2 = | = 2b <−−odpada, bo z zalozen b> | |||
2*5 | 2 |
2 | ||
a = | b | |
5 |
2 | 7 | |||
stad a+b = | b + b = | b | ||
5 | 5 |
a | ||
c= 1− | ||
b |
a | √2ab−a2 | |||
x2= 1−(1− | )2 ⇒ x= | |||
b | b |
a | ||
to 2x+ | =2 | |
b |
2 | ||
lub 5a=2b ⇒ a= | b | |
5 |
a | ||
ile wynosi bok kwadratu | ? to odp: 2/5 | |
b |
7 | ||
a jeżeli a+b ? no to a+b= | b | |
5 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |