misia: Kropla wody w warunkach niewazkosci ma ksztalt idealnej kuli o srednicy 2mm. Oblicz czy
16000 kropel wody zmiesci sie do kubka o promieniu podstawy 4cm i wysokosci 10cm.
13 lis 15:38
coco:
objętość 16000 kropel to
V
k= 4/3 π r
3 * 16000 r = 1mm = 0,1 cm
V
k = 4/3* 0,001 π *16000= 4/3 * 16π = 64/3 π cm
3
objętość kubka to objętość walca
V
w = π r
2 *h
V
w = 16 *10 *π = 160 π cm
3
64/3 π < 160 π

odp; tak



! zmieści się
13 lis 16:05
anulka: Jej, bardzo Ci dziekuje
13 lis 17:09
misia: tylko mam pytanie czy np 4/3 i 64/3 to oznacza jako dzielenie

czy trzeba to napisac w
postaci ulamka?
13 lis 17:13