matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykonaj wykres funkcji i omów jej własności.
Kamil:
Wykonaj wykres funkcji i omów jej własności: y = −(x+1)
2
+ 2
8 mar 21:04
Janek191:
y = − ( x + 1)
2
+ 2 p = − 1 q = 2 ⇒ W =(−1, 2 lub y = − ( x
2
+2 x + 1) + 2 = − x
2
− 2 x + 1 Δ = (−2)
2
− 4*(−1)*1 = 4 + 4 = 8
√
Δ
= 2
√
2
Miejsca zerowe:
2 − 2
√
2
2 + 2
√
2
x
2
=
= − 1 +
√
2
lub x
1
=
= − 1 −
√
2
−2
−2
Zbiór wartości ZW = ( −
∞
, q > = ( −
∞
, 2 > Funkcja rośnie w ( −
∞
, − 1) , a maleje w ( − 1, +
∞
) oraz f(x) > 0 dla x ∊ ( x
1
, x
2
)
8 mar 21:15