równanie z niewiadomą
werao: x2 +(m − 2)x+4=0 z niewiadomą x ma jeden pierwiastek. Wyznacz m. Czy jest inny sposób niż
wektorami? A jeśli tak to jak to rozwiązać?
8 mar 20:32
Basia: a co tu mają wektory do roboty?
Δ=0 i tyle
8 mar 20:33
PW: Może akurat to ćwiczą na lekcji, a delty jeszcze nie znają?
Funkcja g(x)=x2 ma jedno miejsce zerowe. Przesuwając jej wykres równolegle do osi OX otrzymamy
funkcję f, która ma też jedno miejsce zerowe. Jeżeli wektorem przesunięcia jest [p, 0], to
f(x)=g(x−p)=(x−p)2=x2−2px+p2.
Przyrównujemy dana funkcję z f:
x2+(m−2)x+4=x2−2px+p2.
Musi być więc
m−2=−2p i 4=p2,
skąd
m−2=−2√4 lub m−2=−2(−√4)
m=−2 lub m=6.
8 mar 21:54