Oblicz miarę kątów między przekątnymi
Kar0lu: W czworokącie ABCD kąt BAC = 20°, kąt BCA ma miarę 35°, kąt BDC ma miarę 40°, kąt BDA ma miarę
70° . Na trójkącie ABC opisano okrąg. Znajdź miarę kąta między przekątnymi tego czworokąta.
Prosiłbym o całkiem dokładne rozwiązanie i wyłumaczenie wszystkiego

.
8 mar 20:24
Eta:

Warunki zadania są spełnione jeżeli
Punkt D jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie ABC
.....................................
................................
dokończ teraz już samodzielnie
Odp: kąt ostry między przekątnymi 75
o
lub kąt rozwarty między przekątnymi 105
o
8 mar 20:50
Kar0lu: No tylko że nie wiem jak udowodnić że D jest środkiem tego okręgu
9 mar 07:03
iteRacj@:
z warunków zadania <BAC| = 20o, |<BCA|=35o, |<BDC|=40o, |<BDA|=70o
w ΔDCB |<DCB|=180o−40o−70o=70o ⇒ ΔDCB równoramienny
więc |DB|=|DC|
|<CBA|=180o−20o−35o=125o
|<DBA|=125o−70o=55o
w ΔDAB |<DAB|=180o−55o−70o=55o ⇒ ΔDAB równoramienny
więc |DB|=|DA|
9 mar 07:40
Kar0lu: "w ΔDCB |<DCB|=180o−40o−70o=70o ⇒ ΔDCB równoramienny"
Skąd wzieło się to − 70 ° ? Bo raczej nie z treśdi zadania
11 mar 19:42
iteRacj@:
w ΔDCB |<DCB|=180o−|<BDC|−|<CBD|=180o−40o−70o=70o
11 mar 19:48
iteRacj@: które 70o?
11 mar 19:49
Eta:
Przecież sam napisałeś to w treści !
11 mar 19:57
Eta:
Kąt BDA=70o widnieje w treści
11 mar 19:57
Kar0lu: Tylko że kąt BDA nie jest w tym trójkącie

A kąd CBD nie jest dany w zadaniu

Eta
zaznaczyła go, ale to wynikało z tego że ona już miała założone że punkt D jest środkiem tego
okręgu.
12 mar 20:35