Rownania kwadratowe
Liwiaa: (x+3)2−3(x+2)2=0
8 mar 20:07
Basia:
x2+6x+9 − 3(x2+4x+4)=0
x2+6x+9−3x2−12x−12=0
zredukuj wyrazy podobne i licz dalej
8 mar 20:15
Liwiaa: A mogę poprosić jeszcze tylko o redukcje wyrazów podobnych?
8 mar 20:17
Adamm:
(x+3)2=3(x+2)2
x+3=√3(x+2) lub x+3=−√3(x+2)
8 mar 20:18
Liwiaa: I teraz obilczam z delty?
8 mar 20:20
Adamm: nie, masz 2 równania liniowe, delta jest dla równań kwadratowych
8 mar 20:23
Liwiaa: Czyli rozwiązaniem jest to powyżej czy jeszcze trzeba cos liczyć?
8 mar 20:25
Adamm: no masz wyznaczyć x
2x+1=3x+2 − czy to byś tak po prostu zostawił?
no nie!
1−2=3x−2x
−1=x
to już można zostawić
8 mar 20:28
Adamm:
powtórz sobie równania liniowe, matematyka ma to do siebie, że zasada zdaj i zapomnij
nie jest do niej najlepsza, bo potem to do ciebie wraca
8 mar 20:29
Liwiaa: Ale ta są równania kwadratowe
8 mar 20:35
Basia: jeżeli nie rozumiesz rozwiązania Adama, zredukuj wyrazy podobne i licz Δ
8 mar 20:44