O funkcji liniowej wiadomo, że f(2014) + f(1)=0. Do jej wykresu nalezy punkt A=(
alinka: O funkcji liniowej wiadomo, że f(2014) + f(1)=0. Do jej wykresu nalezy punkt A=(2014,2013).
Wyznacz wzór tej funkcji. Sprawd czy istnieje punkt należący do jej wykresu i wykresu funkcji
o wzorze y=x.
8 mar 19:47
Mila:
f(2014)=2013
f(1)=−2013
f(x)=ax+b
a*2014+b=2013
a*1+b=−2013
−−−−−−−−−−−−−
a=2, b=−2015
f(x)=2x−2015
y=2x−2015
y=x
2x−2015=x
x=2015
f(2015)=2*2015−2015=2015
(2015,2015)∊ do wykresu obu funkcji
8 mar 20:36
alinka: ♥
11 mar 11:31