Nierówności
Krychu330: Rozwiąż nierówności √ x2+4x+4+√x2−8x+16≤6
W odpowiedziach jest wynik: x∊<−2, 4> a mi wychodzi kompletnie co innego.
Prosiłbym o objaśnienie i pomoc.
8 mar 19:46
Lech: | x +2 | + | x− 4 | ≤ 6
Rozwiaz trzy przypadki :
a) ( −∞ , −2 )
( − x − 2)+ ( − x + 4) ≤ 6 ⇒ x =.......
b) < −2 , 4 )
( x + 2) + ( − x + 4) ≤ 6 ⇒ x= ....
c) < 4 , ∞)
(x+2 ) + (x − 4 ) ≤ 6 ⇒ x= ....
8 mar 20:00
Krychu330: a) −x−2+x−4 ≤ 6
−6 ≤ 6
x∊(−∞,−2)
b)x+2+x−4 ≤ 6
x ≤4
x ∊<−2, 4)
c)x+2+x−4 ≤ 6
x ≤4
x∊ ? tu nie wiem jak to zapisać
Dobrze myślę?
8 mar 20:19
Adamm:

|x+2|+|x−4| − jest to suma odległości −2 od x i x od 4
widać że ta suma być mniejsza niż 6 nie może
zatem zamiast nierówności mamy równanie
|x+2|+|x−4|=6
co z rysunku widać że zachodzi tylko dla x∊[−2, 4]
8 mar 20:22
Lech: Niestety masz bledy ! ! ( znaki ! )
8 mar 20:23
Krychu330: Od tych znaków mam mętlik w głowie.
a)2 ≤ 6
b)6≤6
c)x≤4
Takie mają być wyniki?
Tylko się nie denerwujcie jak znowu jest źle.
8 mar 20:31
Krychu330: a) x≥−2 x∊{2}
b) 6≤6 x∊<−2,4)
c)x≤4 x∊{4}
Tak to ma wyglądać?
8 mar 21:00