Wyjsni ktos?
Kasia: Kula wpisana w stozek ma pole powierzchni dwa razy mniejsze od pola powierzchni calkowitej
stozka. Oblicz cosinus kata nachylenia tworzacej tego stozka do jego podstawy.
8 mar 19:17
Mila:
2*4πr
2=πR
2+πR*l /:( πR
2) z treści zadania
| | sinα | | 1+cosα | |
8*( |
| )2= |
| ⇔ |
| | 1+cosα | | cosα | |
| | sin2α | | 1+cosα | |
8* |
| = |
| ⇔ |
| | (1+cosα)2 | | cosα | |
| 8*(1−cosα) | | 1+cosα | |
| = |
| ⇔ |
| 1+cosα | | cosα | |
9cos
2α−6cosα+1=0
Δ=0
============
8 mar 20:04
Kasia: O matko, a nie da sie tego jakos z podobienstwa zrobic?
8 mar 20:44
Mila:
Można, ale jeszcze więcej obliczeń.
Są rozwiązania w internecie, wpisz w wyszukiwarkę.
8 mar 20:47
8 mar 20:48