Rozwiąż Równanie:
Maciej:
{x2 + y2 =25
{y=x2 − 13
8 mar 18:13
Krzysiek60: Te rownania to nalezy rozwiazac w liczbach calkowitych czy naturalnych ?
8 mar 18:17
Adamm:

z rysunku
y=3, x=±4
y=−4, x=±3
8 mar 18:18
Adamm: pewnie rzeczywistych
8 mar 18:19
Krzysiek60: czesc

Z tresci nie wynika ze to jest uklad rownan
8 mar 18:20
Adamm: Cześć
no ale jakbyś nie spojrzał to jest jednak układ równań
8 mar 18:22
Maciej: Takie jest polecenie w zbiorze zadań.
8 mar 18:22
Maciej: Wynik jest dobry, tylko nie rozumiem skąd to 3,−4
8 mar 18:23
Adamm: z rysunku
8 mar 18:24
Krzysiek60: napewno nie takie
Ewentualnie Rozwiaz uklad rownn metoda graficzna i algebraiczna
czepiam sie o sam zapis
8 mar 18:25
Basia:
x
2+y
2=25
y=x
2−13
x
2+(x
2−13)
2 = 25
x
2+x
4−26x
2+169−25 = 0
x
4−25x
2+144 = 0
t = x
2
t≥0
t
2−25t+144=0
Δ = 25
2−4*1*144 = 25
2−24
2 = (25−24)(25+24) = 49
√Δ=7
x
2=9 lub x
2=16
czyli x=±3 i wtedy y=9−13 = −4 lub x=±4 i wtedy y=16−13=3
masz cztery rozwiązania
lub
lub
lub
8 mar 18:37
Krzysiek60: X2+y2=25
y=x2−13
x2= 25−y2
y=25−y2−13
y2+y−12=0
Δ= 49
y1= −4
y2=3
x2= 25−(−4)2= 9
x= 3 lub x=−3
x2= 25−32= 16
x= 4 lub x=−4
8 mar 18:37