twierdzenie sinusów
Martyna: Rozwiąż trójkąt o bokach: b=4, c=2, α=120
8 mar 17:57
Basia: raczej najpierw twierdzenie cosinusów
8 mar 18:00
Martyna: Przepisałam nie patrząc, w każdym razie mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to rozwiązać?
8 mar 18:01
Basia: wylicz a z tw.cosinusów
a
2=b
2+c
2−2bc*cos α
podstaw dane i licz
potem
8 mar 18:04
Martyna: Bardzo dziękuję za wyjaśnienie @Basia, czy a powinno wyjść √12?
8 mar 18:09
Basia:
| | 1 | |
a2 = 16+4−2*4*2*(− |
| ) = 16+4+8 = 28 |
| | 2 | |
a=
√28 = 2
√7
8 mar 18:12