De jupital
?: | | +∞ | |
Jak działa reguła de jupitala jak czy jak mamy lim dążący do −/+ nieskonczonosci np. |
| |
| | −∞ | |
to tez de jupital działa w sensie że np. Lim f (x) = +
∞ a g (x) = −
∞?
8 mar 17:49
Basia: a co to za zwierzę ten
jupital ?
o regule de l'Hospitala słyszałam, ale o czymś takim jako żywo nigdy
poza tym
żadna reguła nie może działać tak jak piszesz
8 mar 17:53
?: | | f(x) | | ∞ | |
Czyli nie ma takiej sytuacji ze lim x−>x0 ( |
| = [ |
| ] ? |
| | g(x) | | −∞ | |
8 mar 18:18
Blee:
Regula de 'jupitala' dziala takze jak masz + i − ∞.
8 mar 18:24
Basia: jest i wtedy działa reguła de l'Hospitala, która mówi, że
| | f(x) | | f'(x) | |
lim |
| = lim |
| jeżeli f(x),g(x) → ∞ (obie) lub obie →0 |
| | g(x) | | g'(x) | |
znaki przy nieskończonościach nie muszą być takie same
na przykład
| | lnx | | −∞ | | | |
limx→0+ |
| = [ |
| ] = (H) limx→0+ |
| = |
| | | | +∞ | | | |
| | 1 | | x2 | |
limx→0+ [− |
| * |
| ] = limx→0+ (−x) = 0 |
| | x | | 1 | |
8 mar 18:25